BEIJING, 14 Dis (Reuters) – Ketika China mula membongkar kawalan sifar COVID yang sukar, terdapat bukti anekdot kukuh bahawa kes di bandar seperti Beijing dan Chengdu semakin meningkat, meningkatkan permintaan bukan sahaja untuk ubat selesema dan demam tetapi juga rawatan khusus COVID.
Berikut ialah beberapa rawatan yang terdapat di China:
PAXLOVID
China meluluskan pada Februari pil antivirus COVID-19 yang dibangunkan oleh Pfizer (PFE.N). Ubat itu kebanyakannya boleh didapati melalui hospital untuk merawat pesakit berisiko tinggi di beberapa wilayah.
Tetapi platform penjagaan kesihatan dalam talian China mula menjual ubat tersebut pada harga 2,980 yuan ($426.80) setiap kotak bagi mereka yang menyerahkan keputusan ujian COVID-19 yang positif, halaman jualan pada apl itu dipaparkan pada hari Selasa.
Penyenaraian itu hilang selepas kira-kira setengah jam, dan pegawai khidmat pelanggan untuk platform itu berkata itu disebabkan oleh produk yang habis dijual. Ia kekal tidak tersedia pada platform.
AZUVDINE
Ubat itu, dibangunkan oleh pembuat ubat China Biotek Tulen, telah diluluskan oleh pengawal selia kesihatan China untuk digunakan untuk merawat COVID-19 pada bulan Julai, menjadi ubat antivirus oral pertama yang dibangunkan dalam negara untuk jangkitan itu.
Ia diluluskan untuk rawatan pesakit dewasa dengan COVID-19 “normal”, bukan pesakit dalam keadaan teruk. Ia berharga 270 yuan untuk 35 tablet, lebih murah daripada Paxlovid Pfizer.
Ia pertama kali dibangunkan untuk rawatan Hepatitis C dan diselidik kemudian sebagai AIDS terapi. Ia telah diberikan kelulusan domestik pada Julai 2021 untuk merawat jangkitan virus HIV-1 tertentu.
Genuine Biotech yang berpangkalan di wilayah Henan berkata pada Julai ini tahun bahawa dalam percubaan klinikal peringkat akhir 40.4% pesakit yang mengambil ubat menunjukkan peningkatan dalam gejala tujuh hari selepas pertama kali mengambil ubat, berbanding dengan 10.9% dalam kumpulan kawalan.
Tablet itu tersedia dalam talian di platform kedai ubat yang berpangkalan di Shenzhen sebentar pada bulan November tetapi ditarik balik sehari kemudian. Genuine Biotech dalam satu kenyataan berkata syarikat itu menghendaki kedai itu berhenti menjual pil dalam talian mengikut peraturan pencegahan wabak negara.
Fosun Pharma
(600196.SS), sebahagian daripada konglomerat China Fosun Group, mempunyai hak eksklusif untuk mengkomersialkan rawatan COVID Genuine di China.
Pada hari Selasa, wakil Fosun Pharma berkata syarikat itu sedang bekerjasama dengan beberapa platform perubatan internet untuk memenuhi permintaan daripada pesakit COVID-19 yang sedang menjalani pemulihan di rumah.
EVUSHELD
AstraZeneca Plc (AZN.L) koktel antibodi Evusheld untuk pencegahan COVID-19 pada awal tahun ini dikosongkan untuk digunakan di zon pelancongan perubatan di wilayah Hainan, selatan China, melalui dasar keutamaan tempatan yang membenarkan zon itu mempercepatkan penggunaan dadah sebelum kelulusan negara.
Ch Ina’s WuXi Biologiics
(2269.HK) sedang bekerjasama dengan
Baca Lagi
Sumber artikel dan gambar adalah kepunyaan Reuters sepenuhnya melalui pemilikan hak-cipta. Daily Malay tidak menuntut hak milik ke atas apa-apa gambar, kandungan atau sumber artikel yang terdapat dalam artikel di atas. Melalui kebenaran di bawah undang-undang yang ada pada masa sekarang, pembelajaran-mesin Daily Malay hanya dibenarkan untuk melakukan paparan artikel secara separa sahaja. Daily Malay juga tidak meletakkan mana-mana artikel keluaran pembelajaran-mesin ke bawah liabiliti pemilik hak cipta sumber artikel. Jika terdapat sebarang pertanyaan atau urusan, sila hubungi Daily Malay di support@dailymalay.com
Perbincangan tentang ini post